Jak správně pěstovat brambořík: Bude mu dobře i v bytě?

Pěstování květin je oblíbenou kratochvílí řady Čechů. A to dokonce i těch, kteří nemají balkon nebo zahradu. A tak se může stát, že vaši pozornost zaujme hezky barevný brambořík. Jak o něj ale správně pečovat? A půjde vám i brambořík v bytě, nebo ho toto stanoviště zahubí?

Brambořík (cyclamen) je rod zahradních okrasných rostlin, které dovedou propůjčit trochu barvy i zapadlému a šedivému záhonku. Málokdo však ví, že patří i mezi takzvané hrnkové rostliny, kterým nedělá problém ani (správné) pěstování v bytě.

Celý rod obsahuje zhruba 20 různých druhů bramboříků, z nichž mohou vznikat i další kultivary. Úplně původní brambořík není mezi rekreačními zahradníky oblíbený, protože není na pohled tak pěkný. Jeho výhodou je však větší odolnost vůči nemocem.

Zajímavostí také je, že bramboříky byly pro svou křehkou krásu populární už v době středověku. Dokonce tak moc, že od 16. století byl v Německu hodně pěstován brambořík břečťanolistý. V Belgii byl zase populárnější brambořík vykrojený. Naopak v Anglii na plné čáře vyhrával brambořík jarní, jehož popularita se rozšířila i do Francie.

V 18. století pak byl v Evropě žhavou novinkou brambořík perský. Právě ten se stal základem mnoha současných kultivarů. Tento druh bramboříku však není vhodný kvůli zvýšené citlivosti pro pěstování venku.

Jak ale s bramboříkem nakládat, když ho už máte doma, nebo se ho chystáte vysadit na zahradu? Na to se půjdeme hned podívat!

Pěstování bramboříku v bytě

brambořík pěstování

Pěstování bramboříku v bytě by nemělo představovat žádný větší problém. Zvlášť, když víte, jak se o něj máte správně postarat. V první řadě je důležité zmínit, že bramboříky, a to i během zimy, nemají moc rády teplotu nad 20°C. Proto se snažte, aby byl na místě, kde mu nehrozí přehřátí.

Na plné čáře vítězí lidé, kteří mají zimní zahradu nebo prosklenou pergolu, protože právě tam bývá domácím bramboříkům nejlépe. Umístit ho ale můžete i na chladnější chodbu. Přípustné může být i umístění bramboříku na parapet severního okna. V takovém případě by pod ním ale neměl být zapnutý radiátor.

Jak na zalévání?

Zalévání bramboříku by mělo probíhat pravidelně, ale neměl by se přemokřit. Zároveň si dávejte dobrý pozor na to, abyste ho nikdy nezalévali přímo do květináče. Stačí, když tekutinu nalejete do podmisky a rostlina si pak sama určí, kolik vody potřebuje kořen. K zalévání je pak ideální dešťová, odstátá nebo měkká voda.

Pěstování bramboříku na zahradě

brambořík venkovní

Brambořík patří i mezi zahradní květiny. Jen se předem ujistěte, že jste si pro venkovní sázení vybrali správný a dostatečně odolný druh. Nejlepší je v tomto směru již zmíněný brambořík břečťanolistý, který vás překvapí hezkým podzimním květem. V ideálním případě ho umístěte do polostínu. Souseda mu tedy může klidně dělat strom, nebo vzrostlejší keř. Kdo chce, ten ho může umístit i na skalku.

Chcete, aby vám brambořík venku vykvetl až během zimy? V tom případě si vyberte druh zvaný Cyclamen coum hybridum. Doba květu se pohybuje od února do dubna, takže i v pošmournu v zahradě najdete závan svěží barvy.

Péče o brambořík: Tomuhle se vyhněte!

Kromě tepla, zalévání do květináče a přílišného světla brambořík neocení ani další prohřešky, které ho mohou předčasně zahubit. Rostlinám například vadí velké teplotní výkyvy. Proto mu dejte na adaptaci dostatek času a v případě změny prostředí ho nechte postupně zvyknout.

Jakmile navíc dojde k odkvětu, hodně lidí vyděsí, že se rostlina začne téměř samovolně ztrácet. To je však naprosto normální a není důvod se kvůli tomu znepokojovat. Počátečním stavem je hlíza v zemi, takže se neděste, že se brambořík úplně schová. Stav po odkvětu trvá zhruba do léta, kdy začne být zase aktivní. Nemusíte mít tedy strach, že rostlina zemřela.

Přesazování bramboříku a hnojení

brambořík zalévání

Nejlepším časem pro přesazování bramboříku je moment, kdy mu začnou růst nové listy. Nemusíte ale vybírat květináč s diametrálně větším průměrem. Rostlina má raději, když je ten nový jen nepatrně větší, než byl ten původní. V době růstu ho pak můžete jednou týdně hnojit. Během květu hnojte zhruba jednou za dva týdny.

Rozmnožování bramboříků

Množení bramboříků se provádí semeny z tobolky. Jejich klíčivost pak přetrvává asi šest let. Některé druhy se pak mohou množit i postranními výhonky. Jelikož je to náročnější disciplína, pro začátečníka bude určitě lepší si koupit už vzrostlý brambořík v květináči.

Máte s pěstováním bramboříků zkušenost?

Napsat komentář